Samsung TV a DLNA

Pokud máte televizi od Samsungu a chcete používat DLNA, možná se Vám budou hodit moje zkušenosti.

Pro ty z vás, kteří se s DLNA (Digital Living Network Alliance) nesetkali, tak se jedná o technologii, která umožňuje streamování video/hudby/fotek po lokální síti.

V ideálním tedy máte v domácnosti DLNA klienty (viz např. TV podporující DLNA, či jiné zařízení (PC, smart phone, tablet, …) a DLNA servery (PC, externí disky s podporou DLNA, Windows 7…) které poskytují obsah, který můžete s radostí konzumovat 😉
Bohužel, tohle je jen ideální svět, realita je jiná. To že výrobek hlásá podporu technologie DLNA, vůbec neznamená, že vám poskytne funkce, které byste od něho očekávali. Podpora DLNA se velmi liší. Upřímně řečeno, další studium detailů DLNA mi přijde jako ztráta času a nevěřím moc v její budoucnost (vycházím-li z momentální kompatibility), takže se zde omezím na moje poznatky z praxe.
Takže DLNA konzumentem je v mém případě (cca rok a půl stará) LCD televize Samsung šestkové řady, která má  LAN vstup a chlubí se i podporou DLNA. TV mám připojenou do lokální sítě. 
Mimochodem TV má i USB vstup, takže umožňuje přehrávat obsah přímo s USB externího disku nebo flashky, což funguje znatlně lépe než DLNA.
DLNA obsah mohu servírovat několika způsoby:
  • počítač (v mém případě Windows XP resp. Windows 7) s pomocí DLNA softwaru,  kterých jsem vyzkoušel několik
  • externí LAN disk WD My Book World II, což je 1 TB disk s DLNA serverem Twonky, běžícím na vestavěném linuxu

Základní funkce, které od DLNA očekávám, bych shrnul takto:

  1. přehrávání základních video formátů (divx, mkv…) 
  2. podpora běžných formátů titulků
  3. možnost pozastavit přehrávání (pause) pomocí dálkového ovládání TV
  4. možnost posunu vpřed/vzad (fwd/rev) pomocí dálkového ovládání TV
  5. automatická aktualizace databáze obsahu servírovaného DLNA 

Těchto pět kroků tvoří opravdu to nejzákladnější, co byste od svého domácího kina čekali. V praxi je to ovšem velký problém, díky nekompatibilitě různých DLNA zařízení a sw aplikací.

Začnu postupně:

  1. Samsung PC Share Manager

    Aplikace pro Windows ke stažení u Samsungu.

    Plusy: jednoduchá, funguje jak 1), 2), 3), 4) ze seznamu výše

    Minusy: často padá, databáze obsahu se aktualizuje ručně příklazem „Refresh“ v aplikaci, nefungovalo mi sdílení složek zpřístupněných přes Sambu (na LAN disku)
  2. Windows Media Player ve Windows XP resp. Windows 7

    DLNA podporuje i Windows Media Player a ještě lépe i Windows 7

    Plus: nemusíte nic instalovat, pokud máte Windows

    Minusy: nefungovalo mi 3), 4) ze seznamu výše, takže jsem dále nezkoumal. Taky mi to přišlo dost složité se zorientovat, co se mi vlastně bude odkud sdílet, jelikož si ve WMP knihovnu médií neudržuju
  3. TVersity

    Další aplikace zdarma ke stažení z internetu.

    Plusy: na první pohled přehledná, intuitivní, inovativní

    Minusy: nefunguje opět ani 3) ani 4) ze seznamu výše

  4. Serviio
    Můj vítěz, volně dostupná DLNA aplikace napsaná v Javě (což neberu jako výhodu ani nevýhodu, ale pro informaci to sem dávám :-).

    Plusy: první aplikace, u které fungují všechny body ze seznamu výše (alespoň pro velkou část souborů, kterou jsem zkoušel). Lze konkrétně specifikovat, které složky má sdílet (včetně složek umístěných na LAN disku) a jak často se má aktualizovat databáze obsahu. Dále podporuje doplnění databáze obsahu metadaty z databází dostupných na internetu.

    Minusy: vzhledem k tomu, že je napsaná v Javě, tak asi paměťová náročnost, což je ale okrajový problém. Konfigurace není zrovna intuitivní a taky nefunguje vždy na 100%, ale je první pro mě použitelná…

Takže závěr je, že nejlépe použitelná aplikace pro mojí komnbinaci je Serviio.

Dále, že pokud narazíte na DLNA kombinaci, která je kompatibilní a funguje, tak je to spíše štěstí. Ověřit  to lze na růzých diskusních forech o DLNA podpoře ať už v HW jako jsou LAN disky, domácí úložiště dat, ale i v TVs případně SW aplikacích, kde je kupa geeků snažící se vyřešit základní problémy uvedené výše.

PS: je mi jasné, že tu zítra najdu komentář ve smyslu „pořiď si Mac Mini a máš to vyřešeno …“ 🙂

44 komentářů: „Samsung TV a DLNA

  1. Anonymous 10/10/2010 / 19:12

    „pořiď si Mac Mini a máš to vyřešeno …“ 🙂

    To se mi líbí

  2. andulcik 18/10/2010 / 14:46

    Diky za postrehy. Nejsem v teto oblasti prilis zbehly a Tve zkusenosti se mi budou hodit.
    Uvazuju totiz prave tim smerem – chtel bych si vybavit domacnost alespon zakladnimi pristroji s podporou DLNA.
    Uz mam na ceste tv samsung, planuji nejaky media server, mam PC i notebook, smartphone..
    Tak uvidime 🙂
    Jak se znam, budu s tim zatracene bojovat, ale nevzdam se a snad se jednou dockam vysledku, jak si preji 🙂
    Dik a zdar, at Ti to bezi.

    To se mi líbí

  3. Anonymous 03/11/2010 / 21:28

    a jde vám nasdílet sítovy disk, mam ho prirazeny jako sitovou jednotku v pc, ale na telce vidim jen nazvy adresaru, obsah chybí… 😦 petr.free@atlas.cz

    To se mi líbí

  4. Anonymous 16/01/2011 / 20:17

    Zdravím,
    mám podobné zkušenosti. TV samsung 650 a Lan disk WD podporující DLNA (Twonky Media server) po aktualizaci firmware jak v TV tak na disku se mi podařilo rozchodit vše kromě titulků. Ted už s tím ale dál nehnu:-( Nemáte s tím náhodou ještě nějakou zkušenost? Martin

    To se mi líbí

  5. Anonymous 17/01/2011 / 07:20

    Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám TV Samsung C6000, k ní přes wifi dongle připojenu domácí síť se síťovým diskem. TV normálně disk našla, prohlédla složky a přehrávala filmy. Po změně (přesunutí) adresáře s filmy na disku jej však TV již nevidí a vidí jej stále na starém místě a logicky jej nemůže přehrát. Nevíte prosím, jak obnovit/znovu načíst/aktualizovat v TV adresářovou strukturu? Děkuji velice.

    To se mi líbí

  6. Anonymous 17/01/2011 / 11:43

    Zkusím si sám odpovědět 🙂 Nainstaloval jsem do NTB připojeného k síti Samsung Share manager, se kterým lze v připojené televizi aktualizovat adresářovou strukturu. Je to ale veliká „berlička“ 😦 Nevíte někdo, jestli to nejde vyřešit jednodušeji?

    To se mi líbí

  7. djaara 06/05/2011 / 22:15

    Hehe, u kombinace Samsung 650 a Serviio jsem skončil taky. Z toho co jsem zkoušel to fungovalo nejlépe.

    To se mi líbí

  8. Anonymous 10/05/2011 / 19:53

    a jak jste rozchodili s tim serviiem titulky? mam LE46C570 a pc s w7 a nehnul jsem s tim.dik.vlado

    To se mi líbí

  9. Dandysek 24/06/2011 / 22:09

    Půl dne jsem se trápil s připojením WD MyBook WE2k SAMSUNG SMART TV (UE46D6540).

    Vše se zdálo být v pořádku, TV se přihlásila k integrovanému Twonky Media serveru (5.1.9) akorát integrovaná aplikace AllShare v TV se „nedokázala“ připojit. Ačkoliv jsem server v rádoby nastavení AllShare viděl a měl povolený!!!

    Nicméně přišel jsem na to, že po připojení pomocí WiFi problém neexistuje.
    Nestalo se někomu obdobné? Nemáte zkušenosti s těmito produkty? Vše je aktualizované, síť je bezproblémová. Nelíbí se mi však koncepce tahání FHD filmů pomocí WiFi, když mám dostupný kabel 😦

    Díky všem
    P.S.: Snad jsem také někomu vyřešil neřešitelný problém!

    To se mi líbí

  10. Lukens 04/08/2011 / 10:08

    Dobrý den,chtěl bych se zeptat na radu. Vlastním televizi Samsung s funkcí allshare, připojenou k routeru a smartphone Samsung GS2, doma připojený přes Wifi.Když je chci oba spárovat přes funkci Allshare načte se vše jak má (sdílené soubory),ale při pokusu o přehrání se objeví zpráva „nepodporovaný formát“ a video či obrázek se nenačte.Zkusím to vícekrát a najednou to funguje nebo alespoň funguje jiný soubor ..Nejspíš je to otázka kompatibility nebo nastavení..Nevíte, prosím, někdo co s tím?Děkuji.

    To se mi líbí

  11. xsigik 01/09/2011 / 16:22

    Dobrý den,
    zkuste server miniDLNA, je to malý program, který zvládá vše potřebné a s patchem umí i přetáčení vpřed/vzad, záložky (film rozdělí na 5 částí např. 10%, 30%, 50%, 70%, 90% délky filmu). Pokud nerestartujete server, tak zvládne i obnovení přehrávání z pozice kde bylo vypnuto. Umí také náhledy videí a titulky s diakritikou přehrává bez problémů – podmínkou je formát .srt a stejný název jako film.

    To se mi líbí

  12. kratas 24/10/2011 / 18:23

    Zdravím,

    hledám pomoc s DLNA. Pořídil jsem si BlueRay přehrávač Samsung BD-D5500. Na počítačích jsem nainstaloval jejich aplikaci Allshare. Na všech počítačích jsou Windows 7. Síť je propojena přes getnet GR-724W.

    Nicméně přehrávač tyto počítače nevidí.
    Počítače se navzájem vidí a můžu si přehrávat v nich nasdílené soubory.

    Už nemůžu přijít na to co s tím.

    V síti to evidentně chodí. (Přehrávač však jednotlivá PC nevidí, PC nevidí přehrávač, PC se navzájem vidí)
    Přehrávač je připojený do sítě na internet se dostane (předpokládám tedy, že v síti je OK)
    IP adresu přehrávače můžu pingnout, odpoví.

    Zkoušel jsem i jiné DLNA servery a výsledek je vždy stejný. Mezi PC OK, přehrávač ne. Už nevím, co můžu ještě dál vyzkoušet.

    Zkoušel jsem vypnout i firewally v počítačích, antiviry, ale nikdy to nezabralo. Kdykoliv se snažím spustit na přehrávači Allshare, zahlásí, že žádné zařízení Allshare není připojeno. Už jsem v koncích.

    Netušíte co bych ještě mohl zkusit?

    Díky
    Pavel

    To se mi líbí

  13. Anonymous 02/01/2012 / 22:20

    Mám podobný problém s prehrávačom HT-D6500, s tým že mm použitý NAS server od ZyXel NSA210. a nedá sa to rozbehať, server beží, všetko OK, ale prehrávač akobi nevidí

    To se mi líbí

  14. cunk 31/01/2012 / 20:44

    DObry den mam take problem s All share, jelo mi to v pohode jen do doby nez jsem nainstaloval aktualizace win 7, nevim jestli je to jen muj problem nebo to dela vsem, kazdopadne jestli jste uz nekdo tuto zapaklitou vec vyresil tak bych byl vdecny za radu. preinstaloval jsem cely pocitac ale pomohlo to zase jen do faze nez se stahly aktualizace.

    Predem dekuji za jakekoli rady, kdyztak mi napiste na email cunk@atlas.cz

    To se mi líbí

  15. Anonymous 04/02/2012 / 09:43

    Je tu spoustu odborníků a žádnej laik kterej mluví polopaticky.
    Takže uvedu svůj případ, třeba to někomu pomůže.
    Televize Samsung 6100, domácí kino Samsung 6500, klasická domácí síť s prastarým snad 8 let starým routerem 100Mbit/s. Počítač s Win XP jako zdroj filmů uložených na jeho disku.

    Problém: rozchodit s Allshare na pc přehrávání filmů po síti na Led samsung 6100 telce.
    Řešení: Restartovat router do továrního nastavení a nechat puštěnej DHCP server. (omezil jsem jej ale jen na 20 adres, to není ale podstatné) Zlobilo zkrátka nastavení na pevné IP adresy v domácí síti.
    A to stejně nestačilo. Musel jsem odinstalovat allshare a znovu jej po restartu PC nainstalovat. teď to šlape ok. (někdy to spadne, ale nic častého a závažného)

    Problém přehrávání titulků u .avi (divX, Xvid) filmů.
    řešení: titulky (sub, srt přípona) musí mít stejný název jako film!
    například na pc musíte vidět.
    avatar.avi
    avatar.srt
    pak vám to pojede. A nic nebudete ani muset nastavovat.

    Problém: nejdou pustit titulky při přehrávání DVD filmu z pc po síti.
    Řřešení: není. Samsung 6100 nepodporuje skryté titulky. A ty co jsou přímo v DVD filmech jsou skryté. Smůla…

    Alternativní řešení: je ripnout to na pc a udělat z toho třeba matrošku nebo avi ve vysoké kvalitě. Grabnout z DVD titulky a je to… 😎
    Ale komu by se do toho chtělo když se to dá vždycky někde sosnout.

    Snad to někomu pomůže…

    To se mi líbí

  16. Anonymous 11/03/2012 / 20:01

    Pánové, mé zkušenosti jsou stejné.
    Vlastním 55C7000 (model za 85000Kč) s aktuálním FW. Netušil jsem, že by skrz DLNA měl být nějaký problém, bral jsem to jako normu, která prostě funguje. Dále vlastním externí NAS od WD Live Book 3TB (twonky 5.1.9). TV i WD zapojen do routeru DLINK kabelem. MKVčka nejdou spustit, po spuštění běží cca. 5 sekund kolečko na obrazovce a pak to skočí zpátky na výběr souborů (rozhraní TV Media Playeru), někdy to hodí chybové hlášení „nepodporovaný formát“ nebo tak něco. Grrrrrrrrr, jsem na***ný.

    To se mi líbí

  17. Anonymous 11/03/2012 / 20:03

    Abych to doplnil, přes USB port MKVčka fičí, ale i tak tam je tam problém s diakritikou.

    To se mi líbí

  18. Anonymous 11/03/2012 / 21:13

    Opět doplním, vyloučil jsem router, zapojil jsem WD a TV jedním kabelem na přímo. Stejný výsledek.

    To se mi líbí

  19. Anonymous 27/03/2012 / 10:53

    Pokud je problém s diakritikou u titulků, osvědčil se mi prográmek PSpad ve kterém otevřu po instalaci titulky, označím celý text (titulky), v horní liště kliknu na Formát, zaškrtnu UTF-8 a uložím. U MKV se ale samozřejmě titulky musí ještě z kontejneru extrahovat.

    To se mi líbí

  20. Anonymous 27/03/2012 / 10:56

    Pokud je problém s diakritikou u titulků, osvědčil se mi prográmek PSpad ve kterém otevřu po instalaci titulky, označím celý text (titulky), v horní liště kliknu na Formát, zaškrtnu UTF-8 a uložím. U MKV se ale samozřejmě titulky musí ještě z kontejneru extrahovat. UE46D7000

    To se mi líbí

  21. Anonymous 09/04/2012 / 18:32

    Mně nastaly problémy s DLNA / AllShare až po týdnu bezchybného provozu. Přinesl jsem domů televizi Samsung UE32D6570, zapojil do ní síťový UTP kabel a okamžitě se mi v připojených zařízeních objevil můj server Synology CubeStation CS407e i se všemi filmy, hudbou a fotografiemi a šlo všechno bezvadně přehrávat. Diakritika se spravila po nastavení znakové sady na střední Evropu, pozastavování a rychlé přetáčení funguje v menu tohoto přehrávání (dole na obrazovce po stisknutí enter při běhu filmu), nikoliv přímo z dálkového ovladače. Všechno to chodilo týden naprosto dokonale. Potom jsem se vrtal v menu SmartHubu, provedl reset SmartHubu a od té chvíle televize server vůbec nevidí, program AllSharePCSW píše, že server je nepodporované zařízení. Své PC v televizi normálně vidím, ale server za nic na světě. Přitom jsem s nastavením serveru neprovedl ani to nejmenší. Pouze jsem se vrtal v menu televize. V ní mám AllShare, samozřejmě, zapnutý. Neporadíte někdo? Díky.

    To se mi líbí

  22. Anonymous 14/04/2012 / 15:50

    mám sice D řadu, ale zkus přejmenovat .mkv na .avi(přejmenovat soubor s filmem) a v D řadě fungují mkv 1080p filmy i s přepínáním zvukových stop.

    To se mi líbí

  23. Anonymous 13/05/2012 / 10:37

    mam ue 40d6000 musela sem si take nstahnout allshare maneger do pc ,nekdy se me ukazuje nekdy ne musite si najet na prihlaseni misto prihlaseni sebe date develop tim i heslo otevre se vam nastevni a zadate si i svuj server z pc http://netplayer-samsung.webnode.cz/ tady mate stranku ktera vam pomuze jiste jako mě

    To se mi líbí

  24. Anonymous 24/06/2012 / 14:51

    Ahoj všem, chtěl jsem se podělit o zkušenosti s AllShare. 4x jsem zkoušel zprovoznit na různých PC. A sice: PC Sempron 1800+ XPh, PC Pentium4 2.6G XPp, Netbook Atom N570 W7start a PC dvoujádro Celeron 2.4G W7profi. Ve všech případech PC „identifikoval“ TV jako připojené a opačně, současně ale při přímém příkazu hlásil že není připojeno. Pouze u jednoho PC AllShare fungoval bezchybně – u Pentium4. U všech ostatních hlásil „nepodporovaný formát“. Zkoušel jsem všechna možná nastavení i formáty souborů.
    Mám za to že tento SW je nedotažený do konce a že je nekompatibilní s různými HW a SW. V mém případě jako jediná možnost je HDMI kabel z PC do TV.

    To se mi líbí

  25. Anonymous 01/09/2012 / 00:01

    a jak přehraješ film z DVD z PC na TV? Mě to v allsharu nejde nasdilet :-/ ani přidat jako další zařízení, což bych nejradeji

    To se mi líbí

  26. Anonymous 27/09/2012 / 17:17

    Je to krám a prastará ZIOVA umí víc než tento tv.. Nefunguje mě ani síťový disk ani allshare v PC při vyplém firewallu.

    To se mi líbí

  27. Anonymous 04/01/2013 / 22:31

    ahoj, já mám 50ES6300 a WD LiveBook 2TB…měl jsem stejný problém jako popisuješ, nešly pouštět mkv, což mě nenechalo spát. Pomohlo něco co už psal někdo přede mnou…přejmenovat, ale ne na avi, ale na wmv…Sice to pomohlo, ale šel jsem ještě dál a updatoval twonky server v myBookLive na v. 7…Nyní přehraju mkv, jdou pausnout, posouvat…takže jsem naprosto spokojen.

    To se mi líbí

  28. Anonymous 06/01/2013 / 10:23

    A jak jsi updatoval twonky server v MyBookLive? Je to oficiální cesta? Jdu googlit.

    To se mi líbí

  29. Anonymous 06/01/2013 / 12:31

    Tak jsem vygooglil, super, jednoduchý postup, nyní už funguje, muhehehe, zasraný WD, k ničemu se nemají.

    To se mi líbí

  30. Anonymous 06/01/2013 / 12:33

    Abych ještě upřesnil, měl jsem 5.1.9, nyní mám 7.0.9, je i novější verze 7.0.12, tu nahodím, pokud budou nějaké problémy.

    To se mi líbí

  31. Anonymous 07/01/2013 / 09:46

    Updatoval jsem to take podle jednoducheho navodu co jsem vygooglil. Myslím, že na 30 dní se jedná o trial verzi, poté je třeba se zařídit. Já šel oficiální cestou a koupil licenci na v. 7 za v přepočtu 380,-. Cena podle mého směšná za to, jaký to pro mě mělo přínos. Petr

    To se mi líbí

  32. Anonymous 07/01/2013 / 19:46

    A nezkoušel jsi zadat původní KEY jestli nebude lepší cena? Jen cena za UPGRADE, předpokládám poloviční, já to totiž přehrál a nepodíval se do rozhraní TWONKY jestli tam číslo vůbec nějaké je. Vyplnil jsem včera formulář na webu TWONKY ohledně UPGRADE u mého WDLB, zatím neodpověděli.

    To se mi líbí

  33. Petr 30/01/2013 / 18:39

    Mě update twonky pomohl hlavně v tom, že do té doby jsem nemohl přetáčet ani pausnout téměř jakékoliv mkv video. Původní KEY nevím kde vzít…verze která je defaultně v wd mybooklive je OEM verze, na kterou nelze zakoupit upgrade, takže jedině koupit licenci na verzi 6.x, která platí i pro verzi 7.x.
    Jediné co mě trochu trápí je, že po nějaké době začne být televize znatelně pomalá při listování ve složkách. V televizi problém není, vypnout zapnout nepomůže. Problém je v twonky serveru – vždy pomůže restart. Máte někdo podobný problém? Něnašel někdo řešení?

    To se mi líbí

  34. Anonymous 30/01/2013 / 19:53

    Ahoj všem. Jsou tady zajímavé tipy a návody,ale nic mi nepomohlo..
    Já mám tento tip TV ( 37″ Samsung UE37ES6300 ), která je v obyváků. Dále mám router tento tip: D-Link DIR-826L. Ten mám v mé pracovně – komora. A odtud mi vede kabel – Lan do switch tip: D-Link DGS-1005D do dětského pokojíku a tam sou ještě 2 té samé switche. Jeden je i D-Link DGS-1008D. Doplním, jenom kdo by se ptal proč je mám tolik…. Mám roztaženo a zapojeno hodně věcí přes net. A abych nezapomněl, tak rychlost mám 25 Mbs ven i dovnitř. A z pokojíku skrz zdi mi vede další kabely – lan do té TV + BD od samsungu. A potřebuji se přehrávat data ne z PC, ale mulltymedialního přehrávače xtreamer Pro. Jeto NAS mám tam 2 disky WD 2TB i 1 TB. TV mi to vidí ten přehrávač, ale nic nepřehraje. Poradí mi někdo, jak nato, prosím? Děkuji mám i skype: marian414121

    To se mi líbí

  35. Anonymous 07/02/2013 / 23:34

    Nazdarek no ja mam TV panasonic s podporou DLNA a wifi adsl modem, na PC i notebooku sem nainstaloval Twonky media server 6 a nemel sem zadny problem s prehravanim jak video souboru tak fotek z PC i notebooku na TV. Jediny problem byl ze ten soft trial verze 30 dni a klic sem zadnej nesehnal.

    To se mi líbí

  36. Anonymous 23/02/2013 / 15:27

    ja mam taky problem ze zo zaciatku ako som si kupoil new TV samsung a notebook vsetko mi islo spustit ziadne problemy a nepotreboval som ziadny soft na to aby som cez dlna spustil na tv film naopka v tv som si naisel svoj ntb a vyhladal si co chem pozreet vsetko fungovalo…teraz ked si v tv najdem svoj ntb a priecinok v kt som mal napr film ten priecinok je prazdny..ked to chem spustit z ntb vypise na tv nepodporovany format suborov a na ntb v zariadeny sa vyskytla chyba..nemam sajn preco to zraztu nejde…ked vsak spustim v ntb film teda ho chcem prehrat cez dlna na tv vypise mi to co som spomenul vyssie v zariadeny sa vyskytla chyba a an tv nepodporovany format suborov a potom v tv si vyhladam svoj ntb a v priecinku kde som mal ten film tam sa zrazu zjavi a ide prehrat ale je tam len ten film ktory som sa pokusal spustit v ntb…nejaka rada preco to zrazu nejde…a ospravedlnujem sa za pravopis 😀

    To se mi líbí

  37. Anonymous 13/03/2013 / 18:28

    Mi se takto TV nechová při listování, je to plynulé.

    To se mi líbí

  38. martin štekl 11/03/2014 / 21:53

    Řeknu vám to chlapci úplně jednoduše,kupte si tablet nebo notebook a propojte tv přes hdmi a co a máte plnohodnotný internet na velké televizi.

    To se mi líbí

Napsat komentář