Výměna disku v Lenovo Thinkpad T60

Díky zkušenosti s virem, kterou jsem popisoval minule, jsem se rozhodl že přeinstaluju víc jakdva roky staré Windows XP v notebooku Thinkpad T60. Původně jsem chtěl jen přeinstalovat Windows tzn. pomocí Rescue and Recovery ze sady nástrojů Lenovo ThinkVantage obnovit tovární nastavení notebooku. Thinkpady totiž obsahují skrytou partition na pevném disku, která obsahuje vše potřebné pro obnovení továrního nastavení, instalaci Windows a nutné drivery.
Nakonec jsem se rozhodl pro radikálnější řešení – vyměnit pevný disk v T60 za větší a rychlejší a data na původním disku mít přístupné přes USB-SATA redukci.

Popíšu své poznatky, někomu s Thinkpadem se mohou hodit:

Jaký disk

Zvolil jsem Seagage 2.5″ Momentus 320 GB, 7200 otáček, SATA II, 16MB cache (ST9320421AS v Alza). Zatím maximální spokojenost, notebook se ani nepřehřívá, ani nepozoruju větší hlučnost. Výdrž na baterie podle mě taky moc neklesla, ale na baterie neprovozuju notebook často.

Výměna disku

Výměna disku je velice jednoduchá operace – návod zde.

Instalace – obnovení továrního nastavení

Zde je to trochu komplikovanější, protože na novém disku samozřejmě není přítomna zmiňovaná skrytá partition s instalačními soubory a drivery. Zde je nutné připravit si instalační CD nebo DVD pomocí toolu Create Recovery Media (opět najdete mezi nástroji Thinkvantage):

Správně tedy pomocí tohoto nástroje vypálíte sadu (myslím 6 ks) CD, přičemž jedno je bootovací a po nabootování se spustí Rescue and Recovery. Dále pokračujete podle instrukcí.

Pozor: Z licenčních důvodů (Microsoftu) můžete vytvořit pouze jednu sadu recovery médií ! Pokud ji ztratíte nebo poškodíte, měli byste správně požádat Lenovo o dodání Recovery médií pro váš notebook (sdělíte jim číslo modelu a za cenu cca 900 Kč vám Lenovo dodá instalační CD do cca 14 dnů).

Já měl smůlu, pustil jsem wizard na obrázku, chvíli běžel a připravoval se na vypálení prvního CD, ale potom náhle skončil a při dalším spuštění byla již volba zašedlá a aplikace mi sdělila, že nemám nárok na víc jak jednu sadu recovery médií !!! Zachránil mě opět autorizovaná servis Lenovo v Praze, firma PC NET , který mi instalační CD sehnal a to okamžitě.

Ještě bych chtěl poznamenat, že Lenovo nedávno přestalo podporovat utilitu System Update, která umožňovala jednoduše aktualizovat Lenovo drivery a software. Pro aktualizaci musíte tedy na stránky Lenovo Supportu a postahovat vše ručně, přičemž někdy musíte dávat pozor, který driver podle vaší aktuální konfigurace notebooku potřebujete.

Další problém byl s wireless síťovým adaptérem. Po hodině pátrání po webu a hledání proč nefunguje bezdrátové připojení v notebooku jsem se podíval do nastavení v BIOSU a změnil volbu u Wireless adaptéru z HIDDEN na ENABLED a bylo po problému 🙂 Nechápu proč se toto nastavení BIOSU během re-instalace změnilo.

Zpřístupnění dat na původním disku

Po instalaci nového disku samozřejmě potřebujete taky přístup k datům uloženým na disku starém. Doporučuju externí box pro SATA 2.5″ disk napájený z USB – já jsem zvolil MSI StarBox černý (black) a funguje bez problému.

Shrnutí

Do dnešního dne jsem Thinkpad T60 FVG-2007 již upradoval novou baterií (s větší kapacitou), rozšířením RAM na 3 GB a rychlejším diskem s cca 2.5 větší kapacitou.

5 komentářů: „Výměna disku v Lenovo Thinkpad T60

  1. Zed 06/06/2009 / 22:36

    Oni přestali podporovat automatické aktualizace. Ručně to aktualizovat pomocí „Update system“ jde.

    To se mi líbí

  2. Zed 07/06/2009 / 14:21

    Dnes jsem to zrovna řešil na T60, naklonoval jsem si ve stolním počítači pomocí CloneZilla ten starý 80GB disk na nový 500GB. Vložil do NB ten nový a spustil Windows. Ve správci disků je pak třeba „dovyužít“ volné místo. Problém je, že pak nefunguje ThinkVantage při spouštění počítače. Na ten servisní oddíl se při bootu prostě nedá dostat. Ale zajímavé je, že jdou vytvořit Recovery disky. Takže ThnikVantage ten oddíl normálně vidí. Ale jelikož jsem vytvořil ty recovery disky, tak mi to bylo celkem jedno. Na disku nicméně zůstal mezi 75GB a 400GB ten 5GB servisní oddíl. Třeba časem přijdu na to jak se na něj při bootu dostat. Přesouvat na konec jsem ho nechtěl, protože by pak nebyl při bootování dostupný. Tedy alespoň PartitionMagic tím vyhrožoval.

    To se mi líbí

  3. Anonymous 30/06/2009 / 09:43

    děkuji za návod. také se chystam na výměnu HDD za větší na svem thinkpadu. píšete, že se jedna o 6ks cd. ja mel predinstalovany system VISTA bussines. a pribalono 3 ks cd s WIN XP pro moznost prechodu z vist na xp. naistaluji system i z techto cd na cisty novy disk nebo je muzu uzit jen pro prechod na xp na pc kde musi byt visty nainstalovany. dekuji

    To se mi líbí

  4. Anonymous 24/09/2009 / 19:02

    já mám TP Z60m a měnil jsem 80GB za 250GB, vyndal jsem oba disky a zapojil do stolího PC, pak jsem nabootoval ze servisního CDčka Hiren's a spustil Ghost, udělal jsem klon původního disku, nový jsem vložil do booku, ale nebootuje to…nevíte někdo co s tím…?

    To se mi líbí

  5. Anonymous 12/11/2009 / 08:24

    To Borůvka: … zajímavý, leč těžkopádný postup, nicméně amatérský. A pro zajímavost, system update funguje celou dobu, jen si musíš stáhnout z webu výrobce novou verzi.

    To Zed: identický klon lze vytvořit ghostem s příslušnými parametry ( odzkoušeno a mockrát )

    To Anonym: … nesprávně jsi nastavil parametry ghosta

    S pozdravem, servisní technik

    To se mi líbí

Napsat komentář